Klik venligst

Militaryhesten.dk
  Lørdag 22. september 2018
  
  
Sektioner
Nyheder
Ranglisten Senior
Ranglisten Junior/Ungrytter
Ranglisten pony
Links
Arrangementer
Militarystævner
Stævner i Danmark
Militarystævner i Tyskland
Militarystævner i Sverige
Terrænbaner
Terrænbaner Jylland
Terrænbaner Sjælland
Terrænbaner Fyn
Annoncer
Annoncer og priser
Markedsannoncer
Om Militaryhesten
Om Militaryhesten.dk
Kontakt Militaryhesten
Nyhedsbrev
E-mail:

Tilmeld
Frameld

  Læsere lige nu: 7

  
Seneste nyheder
Simone og Polly sejrede i Tyskland [1.5.17 13:32]

William Micklem: I form til at arbejde – Så meget mere end galoptræning [21.4.17 11:10]

Flot dansk sæsonstart i Luhmühlen [29.3.17 22:15]

Svenske stævner forlanger registrering af vacciner [22.3.17 13:23]

Stævnestart i Sverige? - Registrer dine vaccinationer i TDB [10.3.17 11:42]

Antallet af styrt faldet med 66% efter statistisk model er indført [21.2.17 16:27]

Nyt udvalg og fortsat Subaru sponsorat [8.2.17 10:54]

Infomøder skal hjælpe nye ryttere [26.1.17 06:47]

Indendørs terræntræning er et hit [26.1.17 06:17]

Military nytænkning i Kalundborg - for bredde og elite [23.1.17 21:28]

Udvalgsmedlemmer søges [19.12.16 22:27]

Karin Semberlund også ude af militaryudvalget [17.12.16 10:33]

Bunden slået ud af militarysportens økonomi [16.12.16 10:12]

Ikke de store ændringer i det danske reglement [15.12.16 09:17]

Militaryudvalget i opløsning [14.12.16 22:55]


Seneste døgn
Seneste uge

Bunden slået ud af militarysportens økonomi

Fredag 16. december 2016 kl. 10:12

Print venlig side!  Send artiklen til en ven!   Større tekst   Mindre tekst

Bunden slået ud af militarysportens økonomi
Subaru Cup hos Stald Jørgensen (Team CEP) i Kalundborg (Privat Foto)


Militarysporten har de senere år været i massiv fremgang. Med langt flere starter ved stævnerne samt et større antal stævner afholdt er mængden af udøvere steget løbende. Også ved internationale stævner er Danmark stærkere repræsenteret end tidligere, og med flere udøvere på højere niveau. Desværre har dette ikke kunnet imponere Dansk Rideforbunds bestyrelse, som har besluttet at sænke budgettet for sporten ganske voldsomt.


7/12 2016 afholdt bestyrelsen i Dansk Rideforbund møde, af referatet fremgår det at: ”de mindre discipliner (TREC, distance, military og voltigering) fremover skal være udviklingsdiscipliner med reduceret budget på ca. 200.000 pr. disciplin, og at disse midler primært skal allokeres til udvikling og rekruttering. Eliteaktiviteterne skal derimod primært finansieres af udøverne selv.”

Baggrunden herfor er at disciplinerne koster mange penge pr udøver, ”til trods for, at der ikke er set en positiv udvikling i antallet af udøvere gennem de seneste mange år (TREC undtaget), samt at størstedelen af budgetterne tidligere primært har været allokeret arbejdet med en lille elite.”

Ved bestyrelsesmødet havde militaryudvalgets formand Christian Struck foretræde, og fremlagde holdninger til beslutningen samt et budget på 806.000 kr for militarysporten i 2017. Han anerkendte også behovet for at fokusere mere på udvikling og rekruttering.
At eliteaktiviteterne skal finansieres af udøverne selv, betyder at der ikke længere, vil være en lansdtræner tilknyttet. Tilsvarende vil der ikke længere være en landsholdsdyrlæge, og rytterne skal selv afholde alle udgifter til at medbringe holdleder og dyrlæge ved stævnerne.

Derudover bortfalder tilskud til DM, og der vil allerede fra 2017 ikke længere være et DM i military. Der vil i stedet være et DRF mesterskab for seniorer.

Manglende positiv udvikling

Som det ses i referatet, oplever rideforbundet en manglende positiv udvikling i antallet af udøvere. Dette står dog i stærk kontrast til hvad både trænere og ryttere oplever i deres hverdag. Professionel rytter og træner Mia Hastrup siger ”Der har de senere år været en stærkt stigende interesse for militarysporten. Når jeg afholder træninger, kan jeg ganske ofte have svært ved at nå at blive færdig, før det bliver mørkt. Jeg har derfor ofte måttet oprette ekstra træninger. Sådan var det ikke for fem til ti år siden.”

Også ranglisterne taler deres tydelige sprog. For at komme med på ranglisterne skal man have startet på c-plan, dvs her findes ikke de mange ryttere, der rider CNC80/CNCP70, Subaru Cup eller bare træner uden at ride stævner. I 2011 blev der registreret 146 ekvipager på ranglisterne, i 2013 ramte vi 157, 2015 er den steget til 168 og i 2016 er der registreret 213 ekvipager på ranglisterne. Ser man på startlisterne til stævnerne, er der rigtigt mange starter i de små klasser, altså dem der ikke giver point til ranglisterne, og som derfor heller ikke er repræsenteret her.

I det hele taget er der flere stævner at vælge imellem, fortæller Mia Hastrup. ”Før i tiden kunne det være svært at finde stævner nok at ride i Danmark. Nu er der så mange, at man ikke kan nå dem alle. Ved stævnerne oplever jeg flere starter, ind imellem må vi dele klasser for at kunne nå at afvikle dressuren indenfor tidsrammen.”

Antallet af udøvere i en sport skal hvert år indberettes af klubberne på Dansk Idræts Forbunds (DIF) medlemsportal. Det er disse tal der afgør, hvorvidt en sport får tilskud fra DIF. Efter indførelsen af klubmodulet trækkes rigtigt mange af de tal, der skal indberettes, af sig selv, herunder dog ikke fordelingen af ryttere på disciplinerne. Den ansvarlige i klubben skal altså ind manuelt og taste ind, hvor mange af klubbens medlemmer der dyrker hvilke discipliner. Dyrker et medlem både dressur og spring, skal vedkommende tælle i begge discipliner. Systemet er ens for alle foreninger under DIF. I mange idrætsforeninger betaler man medlemskab for håndbold og fodbold, det gør det let at trække antallet af udøvere i hver enkelt disciplin.

I ridesporten betaler man bare for at være medlem af en rideklub. Der er ikke et særligt medlemskab for dressurryttere og et for springryttere. Det er altså den ansvarlige i klubben, der skal vide, hvor mange af medlemmerne der dyrker hvad. Rigtigt mange klubber oplever at deres medlemmer, i stigende grad hverken har hest opstaldet på klubben eller sin daglige gang der. Dermed er det svært for den ansvarlige at vide hvilke ryttere der dyrker hvad. Især for military hvor mange ikke er medlemmer af deciderede militaryklubber, men rider for deres lokale rideklub. De har ofte ikke kontakt til bestyrelsen i klubben og ingen ved således at der er nogen i klubben der rider military.

Mange klubber får derudover slet ikke indberettet discipliner til DIF hvilket ikke gør det lettere for de små grene. I det indberetningsskema, der skal indsendes slut januar 2017 kan man endvidere slet ikke indberette medlemmer som deltagere i militarydisciplinen. Adspurgt om hvorvidt det er meningen at man skal kunne indberette militaryryttere svarer DIF følgende:

“Nej, man har valgt Military fra.
Formålet med registrering af visse discipliner er at tælle dem der ligger i nærheden af eller over 1000 aktive da det udløser ekstra tilskud.

Military er desværre nok for få “


Den almindelige rytter

Betydningen af nedskæringerne for den almindelige rytter kan måske være svær at se. Men netop i military har den almindelige rytter meget tæt kontakt til eliten og sine idoler. Dette er en af de store forskelle mellem militarysporten og mange andre sportsgrene. Det er muligt for den almindelige rytter at identificere sig med idolerne og drømme om en deltagelse ved internationale stævner. Således har man ikke her problemet med at eliten og bredden er meget forskellige.

Læser man forskning om tiltrækning og fastholdelse af nye medlemmer til idrætsorganisationer bliver især to ting fremhævet. Den ene er træningsfaciliteterne og den anden er uddannelse af trænere [1]. Ser vi på den første del, altså træningsfaciliteterne hænger denne i vid udstrækning sammen med elitesporten når det kommer til military. Bygning og vedligeholdelse af terrænbaner støttes ikke direkte af DRF og DIF. Faciliteterne er finansieret af private og incitamentet til at opretholde mulighederne for træning stammer således ofte fra egne ambitioner om en plads i toppen af sporten.

Over de senere år er antallet af moderne terrænbaner steget, her kan især fremhæves satsninger i Kalundborg ved Team CEP samt på Kallehavegård i Randers. Begge steder ejes og drives af familier med drømme om mesterskaber og en plads blandt eliten. Begge steder har løftet meget af rekrutteringen og bidrager jævnligt med træning for alle niveauer også for dem der aldrig har prøvet det før.

Ser vi på den anden vigtige del af rekruttering og fastholdelse er det trænerne. Militaryudvalget har arbejdet på at forbedre uddannelsen af trænere i forbundsregi. En ny struktur var planlagt præsenteret til foråret. Det er dog enormt svært at undervise i terrænspringning uden selv at have en fornemmelse for hvordan man rider det. Anna Hassö (Finsk landstræner og aktiv rytter på 3* og 4* niveau) beskriver nødvendigheden således:

“For at kunne træne en ekvipage i terrænspring tror jeg at det kræver erfaring på eliteniveau, da denne giver et vigtigt indblik i hvordan forskelligt terræn og distancer påvirker ekvipagen. I moderne military rider vi både på lange distancer (som tidligere) og kortere distancer, samt på mange forskellige hældninger og underlag. Også typen af heste der anvendes varierer mere end tidligere, dette grundet de forskellige distancer. Man bør som træner have stor viden om hvordan dette påvirker ridningen på forskellige distancer og forhindringstyper.

Får man trænet forkert på en mere springbetonet hest, en type som vi ser oftere med det korte format, kan man skabe store sikkerhedsmæssige problemer. Denne fornemmelse for hestene er svær at opnå uden selv at have redet med i toppen.”


Elitesporten – hvordan ser det ud?

Men hvordan ser det ud i toppen af dansk military for tiden? Af referatet for bestyrelsesmødet d. 7/12 fremgår det at ”Bestyrelsen vurderer dog fortsat, at disciplinerne er for dyre ift. antallet af udøvere og sportslige resultater (primært military), og bestyrelsen ønsker iht. Ambition 2022 og de med DIF aftalte strategiske spor, at ressourcerne dedikeres til udvikling og rekruttering fremfor understøttelse af en meget snæver elite.” Eliten er i denne forbindelse ryttere der kan komme i betragtning til større internationale mesterskaber.

I 2014 gjorde militaryudvalget en stor satsning for især seniorrytterne. Man hyrede den tidligere finske landstræner Piia Pantsu ind for at gøre et hold klar til EM. Desværre satte skader på hestene og manglende kvalifikationer en stopper for drømmen og kun to ryttere kom af sted. Ved OL i år var det lige ved og næsten for Hanne Wind Ramsgaard der desværre ikke formåede at hente de sidste point i Montelibretti i foråret.

Det har dog ikke været rene nedture på den danske militaryscene. Peter Flarup, Mia Hastrup og Hanne Wind Ramsgaard har alle leveret absolut topresultater i 3*. Peter har så sent som i august vundet CCI3* på Frankie i Le Pin au Haras. Også et par nye ryttere er på vej og således har både Anne Dorthe Møller og Tobias Jørgensen gennemført deres første 3* med MER resultat.

Antallet af ryttere der rider stabilt rundt i 2* er stigende og vi har i år 60 ryttere registreret i FEI mod 42 i 2012. Der er altså mange på vej, men uden det sidste skub kan det være svært at nå det sidste stykke. Mia fortæller: ”Piia har løftet niveauet i dansk military. Det bliver svært som rytter at fortsætte med at løfte niveauet og opnå endnu bedre internationale resultater. Herunder en kvalifikation til OL.”

Ikke kun ridningen er ramt
Det er ikke kun ridesporten der bliver ramt af nedskæringer. Over hele linien falder tilskuddet fra Team Danmark. Det er danskernes manglende lyst til at spille Lotto der gør at indtjeningen fra tipsmidlerne, som eliteidrætten får sin offentlige støtte fra, er faldende. Dermed har Team Danmark skåret i støtten hos næsten alle 25 specialforbund.

Dermed kan man ikke bare rette op på de manglende indberetninger af udøvere og få samme beløb udleveret igen. Som så mange andre specialforbund bliver vi i militarysporten nødt til at nytænke hvis vi fortsat skal have ryttere med ved de største stævner.

[1]Hanstad, Dag Vidar og Skille, Eivind A. ”Does Elite Sport Develop Mass Sport – A Norwegian Case Study” Scandinavian Sport Studies Forum. Volume One, 2010, 51-68.


LB
© Copyright 2018 Militaryhesten.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Simone og Polly sejrede i Tyskland
- William Micklem: I form til at arbejde – Så meget mere end galoptræning
- Flot dansk sæsonstart i Luhmühlen
- Svenske stævner forlanger registrering af vacciner
- Stævnestart i Sverige? - Registrer dine vaccinationer i TDB
- Antallet af styrt faldet med 66% efter statistisk model er indført
- Nyt udvalg og fortsat Subaru sponsorat
- Infomøder skal hjælpe nye ryttere
- Indendørs terræntræning er et hit
- Military nytænkning i Kalundborg - for bredde og elite
- Udvalgsmedlemmer søges
- Karin Semberlund også ude af militaryudvalget

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
For at indsende din kommentar skal du indtaste billedets tal og bogstaver i feltet nedenfor.
Kan du ikke se hvad der står så klik på billedet for at få en ny.

Indtast nummer og bogstaver .Donationsmuligheder
Klik venligst
Seneste kommentar
Rubrikannoncer


Klik venligst


Toppen af siden

Mobil: http://militaryhesten.dk/mobil
Powered by NewsPublisher.dk:-) © Copyright 2018 Militaryhesten.dk